TÜBİTAK BİGG

TEKNOGİRİŞİM SERMAYESİ DESTEĞİ PROGRAMI (BİGG)

TÜBİTAK BİGG, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından yürütülen bir programdır. “BİGG” anlatımı, “Bilgi ve İnovasyon Girişiminin Amacı” anlamı gelir. Program, 2016 yılında Türkiye’nin bilgi temelli ekonomiye geçişini hızlandırmak, kullanım amacın ve teknoloji temelli olarak kapsamlı bir destek olmak amacıyla başlatılmıştır.

TÜBİTAK BİGG, girişimcilere maddi destek sağlayarak ve çeşitli kaynaklarla destekleyerek, inovatif haklarının hayata geçirilmesine ve ürüne dönüşmesine olanak tanır. Program, bilim ve teknoloji odaklı projelere yönelik destek içerir ve genellikle yeni bir fikrin veya onları ticarileştirme süreçlerine yöneliktir.

TÜBİTAK BİGG’in amacı, Türkiye’nin bilgi ve teknoloji alanındaki etkilerini artırmak, iş sürelerinin ve projelerinin önünü açmak, teknoloji değişkeninin başlangıç ​​etkilerini desteklemektir. Bu desteği almak isteyenler girişimciler, TÜBİTAK BİG kapsamında düzenlenen çağrılara başvurarak projelerini sunarlar ve uygun görülenler maddi ve teknik destek sağlarlar.

Program kapsamında girişimcilere girişimcilik eğitimi verilmekte, ayrıca sanayi deneyimi olan rehberler ile girişimciye teknik, ticari ve idari konularda destek sağlanmaktadır.

Bu program yenilikçi iş fikirlerinin ticari ürüne/sürece/hizmete dönüştürülmesine yönelik aşağıda açıklanan üç aşamadan oluşmaktadır. Girişimci her bir aşamayı sırasıyla tamamlayarak TÜBİTAK tarafından uygun bulunması durumunda bir sonraki aşamaya geçebilir.

a) Aşama 1; girişimcilerin iş fikirlerini uygulayıcı kuruluşlara sunduğu, uygulayıcı kuruluşun bu iş fikirlerini değerlendirdiği, başarılı bir iş planına dönüşme olasılığı yüksek olan iş fikirleri için girişimcilere hızlandırıcı hizmeti sundukları aşamadır. Bu aşamada girişimcilere  mentorluk, iş birliği ağları oluşturma, eğitim vb. destekleri sağlayan Uygulayıcı Kuruluşlar, iş fikrinin iş planına dönüşmesi sürecinde fikrin teknik ve ticari açıdan doğrulanması çalışmalarını yürütür.  Aşama 1, girişimcilik proje desteği çağrısında belirtilen iş planı son başvuru tarihinde tamamlanır.

b) Aşama 2; iş planlarının bu Uygulama Esasları çerçevesinde değerlendirilmesi ile başlayan aşamadır. Değerlendirme sonucunda desteklenmesi uygun bulunan iş planları için girişimciden tanımlı bir zaman aralığı içinde kuruluş tanımına uygun şirket kurması istenir. TÜBİTAK ile kuruluş arasında sözleşme imzalanmasından sonra kuruluşa teminat alınmaksızın hibe olarak girişimcilik proje desteği sağlanır. Girişimcilik proje desteği ile kuruluşun iş planı çerçevesinde gerçekleştireceği kavramsal tasarım, teknik ve ekonomik fizibilite, teknolojik geliştirme (ticari prototip, demo, benzetim, yazılım algoritması vb.) faaliyetleri ve bu faaliyetler sonucu elde edilen çıktıların ticari değere dönüştürülmesi çalışmaları Aşama 2 dahilindedir. TEYDEB Aşama 2 süresince kuruluşun isteğine bağlı olarak iş rehberi desteği sağlayabilir.

c) Aşama 3; kuruluşun bir önceki aşamada elde ettiği çıktıların, Ar-Ge çalışmalarıyla performans ve işlevsellik bakımından iyileştirilmesi ile ticarileşme potansiyellerinin arttırılmasını amaçlayan aşamadır. Aşama 3, kuruluşun proje önerisi hazırlayarak TÜBİTAK KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı’na başvurması ve teknolojik doğrulaması yapılmış projenin bu programa özel kriterler çerçevesinde değerlendirilmesi ile başlar. Bu aşamada detay tasarım, ticari prototipin işlev ve performans bakımından iyileştirilmesi, denemeler ve saha testleri gibi faaliyetler gerçekleştirilir. TÜBİTAK 1512 kodlu Programın 2. Aşaması kapsamında destek alarak kurulmuş olan şirketler veya 5746 sayılı Araştırma, Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun kapsamında merkezi yönetim kapsamındaki kamu idareleri tarafından Teknogirişim Sermayesi Desteği alarak kurulmuş olan şirketler, destek bitiş tarihinden sonraki 24 ay içerisinde Aşama 3 kapsamında TÜBİTAK KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı’na başvuruda bulunabilir. Aşama 3 kapsamında projelerin desteklenmesi, izlenmesi ve sonuçlandırılması süreçlerinde TÜBİTAK KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı’na ait Uygulama Esasları hükümleri uygulanır

Kimler Yararlanabilir?

Örgün öğrenim veren üniversitelerin:

  • Herhangi bir lisans programından 1 yıl içerisinde mezun olabilecek öğrenci,
  • Yüksek lisans veya doktora programına kayıtlı öğrenci,
  • Lisans, yüksek lisans veya doktora derecelerinden herhangi birini en çok 10 yıl önce almış kişi başvuru yapabilir.

Desteklenen Alanlar ve Destek Unsurları Nelerdir?

BİGG Programı kapsamında girişimcilere girişimcilik eğitimi verilmekte, ayrıca sanayi deneyimi olan rehberler ile girişimciye teknik, ticari ve idari konularda destek sağlanmaktadır.

Destek Unsurları

Destek Süresi;

  • Aşama 1’de uygulayıcı kuruluşa çağrıda belirtilir.
  • Aşama 2 kapsamında en fazla on sekiz (18) aydır.
  • Aşama 3 kapsamında desteklenecek projeler için TÜBİTAK KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı’na ilişkin Uygulama Esaslarında belirtilen destek süreleri geçerlidir.

Destek Miktarı;

  • Aşama 1 için çağrıda belirtilir.
  • Aşama 2 için teminat alınmaksızın geri ödemesiz (hibe) olarak verilecek sermaye desteği en fazla iki yüz bin (200.000) TL’dir.
  • Aşama 3 için TÜBİTAK KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı hükümleri geçerlidir.

Desteklenen Gider Kalemleri;

  • Personel giderleri,
  • Seyahat giderleri,
  • Alet, teçhizat, yazılım ve yayın alım giderleri,
  • Malzeme ve sarf giderleri,
  • Yurtiçi ve yurtdışı hizmet alım giderleri.

İŞİNİZİ BÜYÜTMEYE HAZIR MISINIZ?

BİZE ULAŞIN

Ön toplantılarımız ücretsiz olup, online veya yüz yüze gerçekleştirilebilmektedir. Telefon ya da elektronik posta yolu ile hafta içi her gün 09:00 – 17:00 saatleri arasında randevu alabilirsiniz.