TÜBİTAK

TÜBİTAK

TÜBİTAK AMACI NEDİR?

Türkiye’de müspet bilimlerde araştırma ve geliştirme faaliyetlerini ülke kalkınmasındaki önceliklere göre geliştirmek, özendirmek, düzenlemek ve koordine etmek; mevcut bilimsel ve teknik bilgilere erişmek ve erişilmesini sağlamaktır.

Y&G Danışmanlık Farkı

TÜBİTAK tarafından sizlere sağlanmakta olan teşvikler ve destekler bağlamında, şirketiniz veya şahsınız adına daha fazla gelir elde etmek kaliteli bir süreç yönetmek, ürünleriniz ve fikirlerinizi geliştirmek bizlerin en temel unsurlarıdır. TÜBİTAK tarafından gerçekleştirilen bu desteklerin, başvuru süreci, başvuru takibi, sunumların hazırlanması, projelerin yazılması, proje takibinin yapılması ve sürecin sonuçlandırılması ile ilgili sizlere en kaliteli hizmeti vermeyi hedefliyoruz.

Destek Başvuru Süreci

  1. Desteklerden yararlanabilmek adına projeni içeriği tarafımızdan sizler için oluşturulur. Proje yazım planlanması yapılır ve başvuru sürecinde elimizde bulunması gereken materyaller detaylandırılır ve oluşturulur. Proje olgunlaştırılır.
  2. Projeniz uzmanlarımız tarafınca her bir program içeriği için ayrı bir şekilde düzenlenir. Belirlenen unsurlar ve standartlar doğrultusunda uygun olan en doğru biçimde proje hazırlanır.
  3. Projeler mümkün olan en kısa sürede yazılmasının ardından TÜBİTAK için gerekli bilgi ve evrakların oluşturulması ile başvuru yapılır.
  4. Başvuru sürecinin ardından sürecin başlamasından, sonlanmasına kadar başvuru dosyası takibi süreç analizi gibi unsurlar süreç sonuna kadar takip edilir. Sizlere en doğru bilgilendirme sağlanır.
  5. Proje sonuçlanması halinde proje yönetimi, desteğin en sağlıklı şekilde yürütülmesi ve diğer destekler hakkında bilgi akışı sağlanır.

HIZLI DESTEK PROGRAMI

Kimler Yararlanabilir?

  • Üniversite/Eğitim ve Araştırma Hastanesi personeli olması durumunda, projeyi öneren kuruluşun kadrolu personeli olan ve doktora/sanatta yeterlik/tıpta uzmanlık derecesine sahip olanlar,
  • Araştırma Enstitüsünde/İstasyonunda çalışması durumunda, projeyi öneren kuruluşun kadrolu personeli olan ve en az dört yıllık üniversite lisans eğitimi almış olanlar,
  • Doktora/sanatta yeterlik/tıpta uzmanlık öğrencisi olması durumunda, doktora yeterliğini almış olan ve ilgili Enstitü tarafından kabul edilmiş doktora tezleri ile başvuru yapmış olanlar.

TÜBİTAK TARAFINDAN SUNULAN DESTEK PROGRAMLARI

Desteklenen Alanlar ve Destek Unsurları Nelerdir?

Hızlı Destek Programının amacı, üniversitelerde, araştırma hastanelerinde ve araştırma enstitülerinde/istasyonlarında yürütülecek acil, kısa süreli, küçük bütçeli araştırma ve geliştirme projelerine destek sağlamaktır.

 Destek Unsurları;

  • Makine ve teçhizat giderleri, sarf giderleri, hizmet alımları, temsil ve tanıtma giderleri, seyahat giderleri, kursiyer ücretleri, geçici işçi ücretleri (yardımcı personel).
  • Proje süresi en fazla 12 aydır.
  • 2020 yılı için, Hızlı Destek projeleri destek üst limiti (Burs dahil) yıllık 45.000 TL’dir. Bu program kapsamında yürütücü ve araştırmacılara PTİ ödemesi yapılmamaktadır.

ULUSAL YENİ FİKİRLER VE ÜRÜNLER ARAŞTIRMA DESTEK PROGRAMI

Kimler Yararlanabilir?

Proje ekibinde yer alacak yürütücü ve araştırmacıların; üniversite, kamu kuruluşları veya özel kuruluşlarda çalışmaları ve en az dört yıllık üniversite lisans eğitimi almış olmaları yeterlidir.

Desteklenen Alanlar ve Destek Unsurları Nelerdir?

Programın Amacı;

Ülkemizde ihtiyaç duyulan, teknolojik dışa bağımlılığımızı azaltacak ve/veya ülkemizin rekabet gücünü artıracak ulusal/uluslararası yeni bir ürün/süreç/yöntem/model geliştirme amacına yönelik uygulamalı araştırma ve/veya deneysel geliştirme projelerinin desteklenmesidir.

Destek Unsurları;

  • Makine ve teçhizat giderleri, sarf giderleri, hizmet alımları, temsil ve tanıtma giderleri, seyahat giderleri, kursiyer ücretleri, geçici işçi ücretleri (yardımcı personel).
  • Proje süresi en fazla 18 aydır.
  • 2020 yılı için, proje destek üst limiti (Burs dahil, Proje Teşvik İkramiyesi (PTİ) ve Kurum hissesi hariç) 300.000 TL’dir

KAMU KURUMLARI ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME PROJELERİNİ DESTEK PROGRAMI

Kimler Yararlanabilir?

  • Cumhurbaşkanlığı, TBMM Başkanlığı ve Bakanlıklar ile bağlı, ilgili ve ilişkili kurum/kuruluşları Müşteri Kurum olarak başvuru yapabilir.
  • Üniversiteler, kamu Ar-Ge birimleri, özel kuruluşlar veya bunların oluşturduğu konsorsiyumlar tarafından proje başvuruları yapılabilir.

Desteklenen Alanlar ve Destek Unsurları Nelerdir?

Kamu kurumları tarafından tespit edilen sorunların çözümüne ve/veya ihtiyaçlara yönelik olarak ilan edilen çağrılara üniversiteler, kamu Ar-Ge birimleri ve özel kuruluşların bilgi birikimi, yetişmiş insan gücü ve alt yapı imkanları kullanılarak sunulan Ar-Ge nitelikli projeler desteklenmektedir. 1007 Programına sunulan projeler iki Araştırma Destek Grubu tarafından desteklenmektedir.

 Bu gruplar;

  • KAMAG – Kamu Araştırmaları Destek Grubu
  • SAVTAG – Savunma ve Güvenlik Teknolojileri Araştırma Destek Grubu

Destekler Unsurları;

  • Makine ve teçhizat giderleri, sarf giderleri, hizmet alımları, temsil ve tanıtma giderleri, seyahat giderleri, bursiyer ücretleri, geçici işçi ücretleri (yardımcı personel) %100 oranında desteklenmektedir.
  • 1007 Programı kapsamında sunulan projelerin Ar-Ge süresi en fazla 48 aydır.
  • Özel kuruluşların seri üretim amacıyla da kullanılabilecek makine-teçhizat talepleri en fazla %40 oranında desteklenmektedir.
  • Ayrıca, proje bütçesinin %10’u oranında kurum hissesi ve %20’sini geçmemek üzere Bilgi ve Kazanımların Sürekliliği Bütçesi verilmektedir.

ÖNCÜL AR-GE LABORATUVARLARI DESTEKLEME PROGRAMI

Kimler Yararlanabilir?

 Programa başvuru süreci Ana kuruluşun TEYDEB’e niyet beyanında (niyet beyanı hazırlama kılavuzu linki verilecek) bulunmasıyla başlar. TEYDEB’e niyet beyanında bulunan ana kuruluşun;

  • Son üç (3) yıldaki ortalama Ar-Ge yoğunluğunun en az %1,
  • Son üç (3) yıldaki net satış ortalamasının en az iki (2) milyar TL olması gerekir.
  • Niyet beyanının Yürütme Komitesi tarafından uygun bulunması halinde başvuru aşamasına geçilir ve ana kuruluş ya da kuruluş (Ana kuruluşun en az %49 hissesine ve yönetim hakkına sahip olduğu, Türkiye’de yerleşik sermaye şirketi) programa başvuru yapabilir.

Desteklenen Alanlar ve Destek Unsurları Nelerdir?

Program kapsamında; yeni bilgiler üretilmesi ve uygulanması, bilimsel yorumların yapılması, güncel ve gelecekte karşılaşılması muhtemel teknolojik ve bilimsel problemlerin çözümüne yönelik çalışmalar yapılması, kavramsal doğrulama, yeni kuramsal çerçeveler oluşturulması amaçlı temel ve/veya uygulamalı araştırmaya dayanan faaliyetlerinin desteklenmesi esastır.

 Desteklenen Faaliyetler

Program kapsamında desteklenen laboratuvarlar, destek süresi içerisinde geri ödemesiz (hibe) olarak desteklenir.

Desteklenen Gider Kalemleri

  • Personel Giderleri
  • Danışmanlık ve Eğitim Giderleri
  • Genel Giderler Destek Unsurları

Bütçe ve Destek Oranları;

  • Bir takvim yılındaki destek tutarı on (10) milyon TL’yi geçemez.
  • Girişim Sermayesi Fonlarına, erken aşama teknoloji tabanlı girişimlere yapılan yatırımlar için ödeyecekleri girişim sermayesi katkı paylarının %50’sine kadar, Söz konusu TTO, TGB ve AA’lara ödenecek hibe tutarının %10’u kadar da genel gider desteği sağlanmaktadır.
  • Ar-Ge Laboratuvarı destek süresi beş (5) yıldır.

KARİYER GELİŞTİRME PROGRAMI

Kimler Yararlanabilir?

Son 7 yıl içerisinde doktora/sanatta yeterlilik/tıpta uzmanlık derecesine sahip olmuş araştırmacılar, derecenin alındığı farklı bir üniversitede kadrolu personel olması ve doçent altı akademik unvana sahip olması gerekmektedir.

Desteklenen Alanlar ve Destek Unsurları Nelerdir?

Kariyer Geliştirme Programı’nın amacı; kariyerlerine yeni başlayan doktoralı bilim insanlarının çalışmalarını proje desteği vererek teşvik etmektir. 21. yüzyılın akademik önderliğini yüklenecek genç araştırmacıların çalışmaları desteklenerek, hem genç bilim insanlarının kariyerlerini araştırmacı ve eğitimci olarak en iyi şekilde sürdürmeleri, hem de bilimsel düzeyimizin geliştirilmesi ve bilimin ülke kalkınmasındaki rolünün artırılması amacına yönelik bir programdır.

 Destek Unsurları;

  • Makine ve teçhizat giderleri, sarf giderleri, hizmet alımları, temsil ve tanıtma giderleri, seyahat giderleri, bursiyer ücretleri, geçici işçi ücretleri (yardımcı personel).
  • Proje süresi en fazla 36 aydır.
  • 2020 yılı için, KARİYER projeleri destek üst limiti (Burs dahil, Proje Teşvik İkramiyesi (PTİ) ve Kurum hissesi hariç) yıllık bütçe sınırlaması olmaksızın 360.000 TL’dir.

 TÜBİTAK PATENT DESTEK PROGRAMI

Kimler Yararlanabilir?

TÜRKPATENT veya WIPO’ya başvuru yaparak, başvuru numarası alan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları veya ülkemizde yerleşik olan şirketler, üniversiteler, kamu kurum ve kuruluşları Destek Programından faydalanabilirler.

Program ile Türkiye kaynaklı ulusal ve uluslararası patent başvuru ve tescil sayısının artırılması, gerçek ve tüzel kişilerin patent başvurusu yapmaya teşvik edilmesi ve Türkiye menşeli patent sayısının artırılması hedeflenmektedir.

Uluslararası Patent Başvurularında Sağlanan Destekler;

  • Patent iş birliği Anlaşmasına uygun olarak yapılan patent başvurusu sağlanan destekler. Uluslararası Patent Başvuru Desteğinde, Uluslararası Araştırma ve İnceleme Otoritesi olarak TÜRKPATENT’in seçilmesi durumunda tabloda belirtilen tutarı aşmamak kaydıyla araştırma ücretinin tamamı, o Uluslararası Araştırma ve inceleme Otoritesi olarak TÜRKPATENT’in seçilmemesi durumunda %50’si karşılanır.
  • Uluslararası İnceleme Raporu Desteği Kabul ofisi olarak TÜRKPATENT kullanılarak WIPO’ya yapılan PCT başvurularını takip eden ülke girişleri sonrasındaki inceleme raporları için verilir.
  • TÜRKPATENT (1.000 TL + 200 CHF), EPO (5.000TL), JPO (10.000TL), SIPO (5.000 TL), KIPO (5.000 TL), USPTO (5.000 TL) tarafından düzenlenecek inceleme raporu ücretlerine istinaden destek verilir).
  • Uluslararası Tescil Ödülü (EPO, JPO, USPTO, SIPO veya KIPO nezdinde patent belgesi alınması durumunda başvuru sahibine verilecek ödül 10.000 TL’dir.) *Bir patente ilişkin alınabilecek olan Uluslararası Patent İnceleme Raporu Destek tutarlarının toplamı 30.000 TL’yi geçemez.

T.C. HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI AR-GE İNDİRİMİ

Kimler Yararlanabilir?

İşletmeleri bünyesinde gerçekleştirdikleri münhasıran yeni teknoloji ve bilgi arayışına yönelik araştırma ve geliştirme yapan gelir ve kurumlar vergisi mükellefler.

Desteklenen Alanlar ve Destek Unsurları Nelerdir?

TÜBİTAK sanayi teşvikleri başlığında yer alan T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı Ar-Ge Vergi indirimi desteğinde, mükelleflerin, münhasıran yeni teknoloji ve bilgi arayışına yönelik araştırma ve geliştirme faaliyetleri çerçevesinde, işletmeleri bünyesinde 2008 hesap döneminden itibaren yaptıkları harcamaların %100’ü kurum kazancının tespitinde Ar-Ge indirimi olarak dikkate alınabilecektir. Daha önceki hesap dönemlerinde gerçekleştirilen araştırma ve geliştirme harcamaları üzerinden ise %40 oranında Ar-Ge indirimi hesaplanacaktır. Ar-Ge İndirimine konu proje, TÜBİTAK tarafından desteklenip desteklenmediğine göre iki farklı yolla desteklenir.

BİLİM MERKEZİ KURULMASI DESTEK PROGRAMI

Kimler Yararlanabilir?

İl belediyeleri (TÜBİTAK Başkanı tarafından uygun görülen hallerde, illerde bulunan valilik, üniversite gibi kamu kurumlarının bilim merkezi kurulması projeleri de desteklenebilecektir).

Desteklenen Alanlar ve Destek Unsurları Nelerdir?

TÜBİTAK, 4003 – Bilim Merkezi Kurulması Destek Programı ile bilim merkezlerinin toplumumuzda bilim kültürünü yaygınlaştırmak için son derece kritik bir rol üstleneceği öngörüsünden yola çıkarak, Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu’nun 23. toplantısında alınan karar çerçevesince, ülkemizde bu merkezlerin kurulmasını ve yıllar içinde sayılarının artırılmasını hedeflemektedir. Bu kapsamda İl belediyelerinin bilim merkezi kurulması projeleri desteklenecektir.

Destek Unsurları ve Üst Limitler Proje Planında yapılacak revizyonlar dâhil toplam Proje Süresi 6 yılı geçemez. Proje Süresi, Yürütücünün gerekçeli talebi, Müdürlüğün uygun görüşü ve Yönetim Kurulu kararı ile 8 (sekiz) yıla kadar uzatılabilir.

  • Bilim merkezinde yer alacak sergilerin tasarımı, üretimi, temini,
  • Eğitim birimlerinde (laboratuvar, sınıf vb.) gerçekleştirilecek etkinliklerin ve içeriklerinin belirlenmesi ve temini,
  • Eğitim birimleri için gerekli olan teknik donanımın belirlenmesi ve temini,
  • Bilim merkezi binasının sergi salonlarının, eğitim birimlerinin mimarisi ve fonksiyonel alanlarının planlaması konusunda mimari danışmanlık,
  • Bilim merkezinin yönetim ve organizasyonel yapısının belirlenmesi konusunda danışmanlık,
  • Bilim merkezinde çalışacak personelin eğitimi,
  • Yapımı ve tefrişatının temini proje yürütücüsü kurum tarafından gerçekleştirilecek olan Planetaryum binasının teknik donanımının temini; gerçekleştirilecek gösterilerin belirlenmesi ve temini desteklenebilecektir. Destek kalemleri proje bütçesi ve özellikleri doğrultusunda her projeye özel olarak belirlenmektedir.

ULUSLARARASI DENEYİMLİ ARAŞTIRMACI DOLAŞIM PROGRAMI

Kimler Yararlanabilir?

Doktora veya uzmanlığını tamamlamış olması ya da lisans eğitimi sonrasında söz konusu alanlarda en az 4 yıllık araştırma deneyimine sahip olan araştırmacılar.

Desteklenen Alanlar ve Destek Unsurları Nelerdir?

2236 Uluslararası Deneyimli Araştırmacı Dolaşım (CoCirculation2) Programı ile ülkemizin 2023 yılı hedefleri kapsamında, alanında tecrübeli araştırmacıların, araştırma projelerini Türkiye’nin önde gelen akademi veya sanayi kurum ve kuruluşlarında yürütmeleri desteklenecek, ülkemiz tecrübeli araştırmacılar için cazibe merkezi haline getirilecek, yurda dönmek isteyen nitelikli araştırmacılara destek sağlanacak, Ar-Ge insan kaynağı gelişimine katkıda bulunulacak, uluslararası ve sektörler arası araştırmacı dolaşımı desteklenecektir.

  • Maaş, araştırma, eğitim ve ağ kurma harcamaları, kurum hissesi desteklenen araştırmacılara verilecek destek miktarları programın web sayfasında yer almaktadır. Destek süresi ilk 3 çağrı için 24 ay, son çağrı için 12 aydır.

ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİ DESTEK PROGRAMI

Kimler Yararlanabilir?

Sektörüne bakılmaksızın firma düzeyinde katma değer yaratan, Türkiye’de yerleşik ve proje sonuçlarını Türkiye’de uygulamayı taahhüt eden sermaye şirketleri ile Yükseköğretim Kanunu kapsamında yer alan yüksek öğretim kurumları, vakıf üniversiteleri, eğitim ve araştırma hastaneleri ve ilgili mevzuatında Ar-Ge yapmakla görevlendirilmiş kamu araştırma merkez ve enstitüleri ortak proje başvurusunda bulunur. Programa, Müşteri Kuruluş ve Yürütücü Kuruluş ortak başvuru yapabilecektir.

Desteklenen Alanlar ve Destek Unsurları Nelerdir?

Bu programla, üniversite/kamu araştırma merkez ve enstitülerindeki bilgi birikimi ve teknolojinin, Türkiye’de yerleşik ve proje sonuçlarını Türkiye’de uygulamayı taahhüt eden kuruluşların ihtiyaçları doğrultusunda, ürüne ya da sürece dönüştürülerek sanayiye aktarılması yoluyla ticarileştirilmesine katkı sağlamak amaçlanmıştır.

Destek Unsurları;

  • Proje süresi hiçbir durumda 24 ayı geçemez.
  • 1 milyon TL’ye kadar olan proje bütçesi desteklenebilecektir.
  • TÜBİTAK’ın karşılayacağı bütçe oranı, Müşteri Kuruluş KOBİ ise proje bütçesinin %75’i, Büyük ölçekli ise %60’ıdır. Kalan tutar Müşteri Kuruluş tarafından karşılanacaktır.
  • Proje Giderleri; o Personel ve Bursiyer Giderleri o Seyahat Giderleri o Alet/Teçhizat/Yazılım/Yayın Alımları o Hizmet Alımları o Malzeme Alımları o Proje Teşvik İkramiyesi.

TÜBİTAK ULUSLARARASI SANAYİ AR-GE PROJELERİ DESTEKLEME PROGRAMI

Kimler Yararlanabilir?

Yükseköğretim Kanunu kapsamında yer alan yükseköğretim kurumları,

  • Eğitim ve araştırma hastaneleri,
  • Kamu kurum ve kuruluşları,
  • Sektör ve büyüklüğüne bakılmaksızın firma düzeyinde katma değer yaratan ve ticaret sicil belgesi olan Türkiye’de yerleşik sermaye şirketleri (özel kuruluşlar).

Desteklenen Alanlar ve Destek Unsurları Nelerdir?

1071 programı Araştırma Projeleri Çağrılarının amacı yeni bilgilerin üretilmesi, bilimsel yorumların yapılması veya teknolojik problemlerin çözümlenmesi için sunulan, uluslararası özgünlük içeren ve literatüre katkı sağlayacak araştırma projelerinin desteklenmesidir.

  • %100 destek oranı uygulanmaktadır. Harcama kalemlerini ve destek unsurlarını açıklayan mevzuatları içeren Araştırma Projeleri Ulusal Süreç Dokümanı için lütfen tıklayınız. 1071 programı Ar-Ge ve Yenilik Projeleri Çağrıları kapsamında değerlendirilen projelerde temel araştırma niteliği aranmamakta, araştırma ve deneysel geliştirme (Ar-Ge), “teknolojik açıdan yeni veya iyileştirilmiş ürün”, “teknolojik süreç yeniliği” odaklı projeler tercih edilmekte,
  • Yeni ürün üretilmesi,
  • Ürün kalitesinin veya standardının yükseltilmesi,
  • Maliyet düşürücü ve standart yükseltici yeni tekniklerin geliştirilmesi,
  • Yeni üretim teknolojilerinin geliştirilmesi hedefleri olan projeler desteklenmektedir:
    • Üniversiteler/kamu kurum ve kuruluşları: %100 destek oranı,
    • Büyük firmalar: %60 destek oranı,
    • KOBİ’ler: %75 destek oranı ile desteklenmektedir.

ERA-NET COFUND ARACI DESTEK PROGRAMI

Kimler Yararlanabilir?

Kamu kurum ve kuruluşları; programa üye ülkelerdeki ulusal fonlama kuruluşlarının bir araya gelerek oluşturdukları konsorsiyumlar.

Desteklenen Alanlar ve Destek Unsurları Nelerdir?

Programa üye ülkelerde Kamu-Kamu iş birliklerini destekleyerek, ulusal ve bölgesel araştırma programları arasındaki koordinasyonun sağlanması, araştırma ve yenilik programlarının geliştirilip güçlendirilerek uluslararası iş birliğinin arttırılması hedeflenmektedir. Bu amaçla; ERA-NET Cofund’un Horizon 2020 kapsamında uluslararası araştırma ve / veya inovasyon projelerinin finansmanına imkân tanıyan ortak finansmanlı ortak teklif çağrısının uygulanmasıdır. ERA-NET Cofund aracı projelerinde tipik bir Ufuk 2020 Programı çağrı ve destek süreci izlenir.

Destekler;

Destek miktarlarında minimum veya maksimum destek oranı uygulanmamaktadır. Çağrılara göre değişkenlik göstermektedir.

2224-B YURT İÇİ BİLİMSEL ETKİNLİKLERE KATILIMI DESTEKLEME PROGRAMI

Kimler Yararlanabilir?

Başvuru sahibinin başvuru tarihinde 35 yaşını aşmamış, en az lisans 3. sınıf veya lisansüstü öğrenim görüyor/görmüş olan araştırmacılar.

Desteklenen Alanlar ve Destek Unsurları Nelerdir?

Bu program kapsamında Doğa Bilimleri, Mühendislik ve Teknoloji, Tıbbi Bilimler, Tarımsal Bilimler, Sosyal ve Beşeri Bilimler alanlarında yurt içinde düzenlenen ve aşağıdaki şartları sağlayan bilimsel etkinliklere katılım için destek programıdır. Bu programla yurt içindeki bilimsel etkinliklere katılmak isteyen 35 yaşını aşmamış araştırmacılara yol, konaklama ve etkinlik katılım ücreti için destek sağlanır.

Destek Unsurları ve Üst Limitler

  • Yol, konaklama ve katılım ücreti toplam destek üst limiti: 1.000 TL’dir.
  • Konaklama ve katılım ücreti: Limiti aşmamak kaydıyla belgelenen tutar kadar.
  • Yol gideri:
    • Gidiş dönüş için, iki il arası tek yön mesafesi:
      • 0-100 Km arası: 100 TL,
      • 101-350 Km arası: 250 TL,
      • 351-500 Km arası: 350 TL,
      • 501-650 Km arası: 400 TL,
      • 651-800 Km arası: 500 TL,
      • 801 Km ve üzeri için: 600 TL ödenir.
  • Yol gideri için, şehir içi ulaşım da dâhil olmak üzere başka bir ödeme yapılmaz. Km hesabı için Karayolları İller Arası Mesafe Cetveli esas alınır.

SİPARİŞE DAYALI AR-GE PROJELERİ İÇİN KOBİ DESTEKLEME ÇAĞRISI

Kimler Yararlanabilir?

Tedarikçi kuruluş KOBİ ölçeğinde olacaktır. Müşteri kuruluş KOBİ ya da büyük ölçekli olabilir. Bu şartları sağlayan Türkiye’de yerleşik sermaye şirketleri proje başvurusunda bulunabilir. 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu ve ilgili mevzuat hükümlerine göre ortakların eşleri, ortakların veya eşlerinin üstsoy ve altsoyu ile üçüncü derece dahil yansoy hısımları ve kayın hısımları da ilişkili kişi sayılmakta olup ilişkili kişi kapsamında olan kuruluşlar, müşteri kuruluş ve tedarikçi kuruluş olarak aynı projede yer almaz.

Desteklenen Alanlar ve Destek Unsurları Nelerdir?

Bu çağrı ile müşteri gereksinimlerini karşılayan çözüm önerilerinin, KOBİ’ler tarafından Ar-Ge yolu ile ticarileşebilir çıktılara dönüştürülmesi hedeflenmektedir. Proje çıktısının müşteri kuruluş ve/veya tedarikçi kuruluş tarafından ticarileştirileceği; Ar-Ge çalışmalarının tedarikçi kuruluş tarafından gerçekleştirildiği; müşteri kuruluşun, tedarikçi kuruluşun Ar-Ge maliyetlerine katkı sağladığı; hızla ürüne dönüşebilecek ve yüksek ticarileşme potansiyeline sahip Ar-Ge projeleri desteklenecektir. Bu çağrıda konu ve sektör sınırlaması yoktur. Tüm sektörlerden ve tüm teknoloji alanlarından, ticarileşme potansiyeli yüksek olan Ar-Ge projeleri desteklenebilecektir.

Uluslararası Patent Başvurularında Sağlanan Destekler;

Yalnızca, Tedarikçi Kuruluşun projenin ürün/süreç geliştirme aşamasına ait olan aşağıdaki giderleri desteklenir:

  • Personel giderleri,
  • Seyahat giderleri,
  • Danışmanlık ve hizmet alımı giderleri,
  • Alet, teçhizat, yazılım, yayın alım giderleri,
  • Malzeme ve sarf giderleri,
  • Proje Süresi: 1. Ürün/Süreç geliştirme ve 2. Ticarileşme olmak üzere iki aşamadan oluşur. Ürün/Süreç geliştirme ve Ticarileşme aşamalarının toplamı “proje süresi” olarak geçer. Proje süresi Ürün/Süreç geliştirme aşaması en fazla 24 ay olmak üzere toplamda en fazla 36 ay olacaktır.
  • Proje Bütçesi Üst Sınırı: Başvurulan projelerin bütçesi en fazla 2.500.000 TL olacaktır.

TÜBİTAK UFUK2020 (HORIZON2020) DESTEKLER

 Kimler Yararlanabilir?

KOBİ’ler, Sanayi Kuruluşları, Araştırma Merkezleri, Üniversiteler, Kamu Kuruluşları, Kâr Amacı Gütmeyen Kuruluşlar Ufuk2020 Programı’na başvuru yapabilir.

Desteklenen Alanlar ve Destek Unsurları Nelerdir?

Ufuk2020, 80 Milyar Avro’luk dev finansmanıyla dünyanın en büyük bütçeli araştırma ve inovasyon programıdır. Ufuk2020 kapsamında aşağıdaki sayılan destek mekanizmalarıyla sağlık, enerji, ulaşım, bilgi ve iletişim teknolojileri, ileri imalat teknolojileri, gıda, biyoteknoloji, güvenlik, sosyal bilimler alanlarında Avrupa Komisyonu’nun hibe desteği sağladığı projeler desteklenmektedir.

  • Çok Uluslu Araştırma ve İnovasyon

İş Birliği Destekleri

  • Öncül Araştırma Bireysel Destekleri,
  • Burs ve Dolaşım Destekleri,
  • KOBİ Destekleri ile TÜBİTAK AB ÇP Destek ve Ödülleri kapsamında;
    • Ağlara Üyelik Desteği,
    • Yabancı Araştırmacı Seyahat Desteği,
    • Seyahat Desteği Programı,
    • Marie Curie Proje Ön Değerlendirme Desteği,
    • ERC Baş Araştırmacı Geliştirme Programı,
    • Koordinatörlüğü Destekleme Programı,
    • Eşik Üstü Ödülü,
    • Başarı Ödülü,
    • COST Aksiyonu Teşvik Ödülü, yararlanıcılara sunulmaktadır.

Destekler Unsurları;

  • Proje kapsamında makine ve teçhizat, sarf malzemeleri, danışmanlıklar, seyahat, çalıştay, toplantı ve benzeri etkinlikler destek kapsamındadır.
  • Yıllık bütçe limiti bulunmamaktadır. Projenizin toplam bütçesi çağrı metninde belirtilen maksimum miktar kadar olabilmektedir.

PATENT TABANLI TEKNOLOJİ TRANSFERİ DESTEKLEME ÇAĞRISI

Kimler Yararlanabilir?

Teknoloji sağlayıcı kuruluş/kuruluşların hak sahibi olduğu ve ulusal ve/veya uluslararası patentler ile korunan teknolojileri teknoloji transferi sözleşmesi çerçevesinde lisanslama ya da devir yolu ile edinerek ürün/süreç/hizmet üretmeyi ve/veya geliştirmeyi hedefleyen ve Türkiye’de yerleşik sermaye şirketleri ve teknoloji sağlayıcı kuruluş tanımına uyan yükseköğretim kurumları, araştırma altyapıları, kamu kurumları, kamu araştırma merkezi/enstitüleri, teknoloji transfer ofisleri veya 4691 sayılı Kanun’a göre teknoloji geliştirme bölgesinde faaliyet gösteren sermaye şirketleri bu çağrı kapsamında proje önerisi sunabilir.

Desteklenen Alanlar ve Destek Unsurları Nelerdir?

1702 Patent Lisans–2022–1 Çağrısı ile yükseköğretim kurumları, araştırma altyapıları, kamu kurumları, kamu araştırma merkez ve enstitüleri ve erken aşama teknoloji şirketleri tarafından yürütülen araştırma, geliştirme ve yenilik projeleri sonucunda ortaya çıkan ve patent ile korunan teknolojilerin lisanslama veya devir yolu ile Türkiye’de yerleşik sermaye şirketlerine aktarılması hedeflenmektedir.

Uluslararası Patent Başvurularında Sağlanan Destekler;

Müşteri kuruluşun, çağrı duyurusunda belirtilen şartları taşıyan ve teknoloji sağlayıcı kuruluşun hak sahibi olduğu patent ya da patentler ile korunan teknolojileri, lisanslama ya da devir yöntemleri ile edinimine yönelik teknoloji sağlayıcı kuruluştan yapacağı hizmet alımlarına ilişkin harcama ve giderler ile transfer ettiği teknolojinin uygulamaya alınması için teknoloji sağlayıcı kuruluştan yapacağı eğitim ve danışmanlık işlerine ait hizmet alımları.

Proje Süresi: Destek süresi, verilebilecek ek süre ile beraber en fazla 60 aydır. Proje sözleşmesinde belirtilen destek süresi, toplam proje süresi 60 ayı geçmemek üzere bir defaya mahsus %25 oranında artırılabilir. Proje kapsamında gerçekleştirilen teknoloji transferinin etkin biçimde izlenebilmesi için asgari proje süresi 24 ay olarak belirlenmelidir.

Destek Oranı: Büyük ölçekli müşteri kuruluşlar için destek oranı üst sınırı %60, KOBİ niteliğindeki müşteri kuruluşlar için destek oranı üst sınırı %75’tir.

Çağrı Bütçesi: Projelerin kabul edilen bütçelerinin toplamı en fazla 30.000.000 TL olacaktır.

Proje Bütçesi Üst Sınırı: Başvurulan projelerin bütçesi en fazla 2.000.000 TL olacaktır.

YENİLİK VE GİRİŞİMCİLİK ALANLARINDA KAPASİTE ARTIRILMASINA YÖNELİK DESTEKLEME PROGRAMI (KOBİ MENTOR ARAYÜZÜ (BİGG+) ÇAĞRISI)

Kimler Yararlanabilir?

Türkiye’de yerleşik sermaye şirketleri bu çağrıya başvuru yapabilir.

  • Başvuru yapacak şirketlerin KOBİ’lere yönelik mentörlük hizmeti verilmesi konusunda deneyime sahip olması gerekmektedir.
  • Proje kapsamında yürütülecek faaliyetlerde, bir sektöre ve/veya bölgeye odaklanılması ve ayrıca aşağıdaki ve benzeri kurum ve kuruluşlar ile işbirliği yapılması önerilmektedir:
    • Kalkınma Ajansları
    • Ticaret ve Sanayi Odaları
    • İhracatçı Birlikleri
    • Mesleki ve Sektörel Sivil Toplum Kuruluşları
    • Organize Sanayi Bölgeleri
    • Teknoloji Geliştirme Bölgesi Yönetici Şirketleri
    • Teknoloji Transfer Ofisleri
    • Yazılım Sanayicileri Derneği (YASAD)
    • Ar-Ge Merkezleri İletişim ve İşbirliği Platformu (ARGEMİP)
    • Ankara Ticaret Odası (ATO)
    • İstanbul Sanayi Odası (İSO)
    • Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD).

Desteklenen Alanlar ve Destek Unsurları Nelerdir?

KOBİ’lerin İş Geliştirme ve Yenilik Kapasitelerini Artırmaya Yönelik Mentorluk Mekanizmaları Oluşturulması ve Yürütülmesine Yönelik Destek Çağrısı kapsamında; KOBİ’lerin iş geliştirme ve yenilik kapasitelerini artırmaya yönelik mentorluk mekanizmaları oluşturulması ve yürütülmesine yönelik faaliyetlerin desteklenmesi hedeflenmektedir.

Desteklenen Gider Kalemleri

  1. Personel Giderleri:
  • Sadece PY ve MSY olarak görev yapacak personele ait giderler desteklenecektir.
  • Desteklenecek personelin en az lisans mezunu olması ve çağrı kapsamı bölümünde belirtilen şartları taşıması gerekmektedir.
  • Personel giderleri toplam proje bütçesinin %30’unu aşamaz.
  1. Hizmet Alımları:
  • KOBİ’lere verilecek mentorluk hizmeti en fazla 600 (altı yüz) TL/saat brüt ücret üzerinden desteklenecektir. Mentorluk hizmeti verilecek KOBİ sayısı ve Çağrı kapsamında yer alan tabloya göre verilecek toplam mentorluk hizmeti süresi öngörülmeli ve toplam tutar bütçeye eklenmelidir.
  • Mali rapor denetim ve tasdiki için ödenecek YMM ücreti Hizmet Alımları kalemi altında desteklenecektir.
  1. Genel Giderler:
  • Dönemsel destek tutarının %15’i kadar genel gider desteği verilecektir. Genel giderler desteği için PRODİS üzerinde Proje Öneri Bilgileri Formu oluşturulurken genel giderler kalemi için bütçe girilmesi gerekmektedir.

Proje Bütçesi: Proje bütçesi üst sınırı genel gider dâhil 2.500.000 (iki milyon beş yüz bin) TL’dir.

Destek Şekli ve Oranı: %100 oranında hibe destek sağlanacaktır. Kuruluşlar, proje sözleşmesi imzalandıktan sonra ilgili destek programı uygulama esasları ve Mali Rapor Hazırlama Kılavuzu hükümlerine göre Teminat Mektubu, Kefalet Mektubu veya Senet karşılığında Transfer Ödemesi (Ön ödeme) talep edebilirler.

İKİLİ İŞ BİRLİĞİ ANLAŞMALARI ÇERÇEVESİNDE ETKİNLİK DÜZENLEME DESTEĞİ

Kimler Yararlanabilir?

Etkinlik yürütücüsünün etkinlik düzenleme kurulunda yer alan, yurt içinde ikamet eden, üniversite/araştırma kuruluşu ve/veya kamu kurum/kuruluşlarında görevli, etkinlik konusunda yetkin (en az doktora öğrenimini tamamlamış veya en az 10 yıllık mesleki deneyime sahip olması gerekir).

Desteklenen Alanlar ve Destek Unsurları Nelerdir?

Bu program kapsamında kurum içi etkinlikler, kişisel etkinlikler, eğitim etkinlikleri ve çalıştay türü etkinlikler haricindeki etkinliklere destek verilmektedir.

İş Birliği Yapılan Ülkeler: TÜBİTAK’ın bilim, teknoloji ve yenilik alanlarında iş birliği anlaşması olan ülkelerdir.

2022 yılı 1. dönem ikili iş birliği çerçevesinde kapsanan ülkeler: Macaristan, İtalya, Birleşik Krallık, Sırbistan, Çekya, Bulgaristan, Kore, Japonya, Kolombiya, ABD, Almanya, Belarus, Moğolistan, Slovakya’dır.

Destek Unsurları ve Üst Limitler Destek üst limitleri aşağıda belirtilen tüm destek kalemleri için toplam: 50.000 TL

  • Yurtiçi/yurtdışı katılımcıların yol gideri: Seyahat bilet tutarı (Ekonomi sınıfı uçak, otobüs veya tren giderleri -yataklı tren hariç- karşılanır. Şehir içi ulaşım için hiçbir ödeme yapılmaz).
  • Konaklama ve iaşe gideri: 250 TL/gün/kişi
  • Organizasyon Giderleri:
    • Afiş, duyuru, broşür, toplantı programı, yaka kartı, not çoğaltma (fotokopi), bloknot, kalem giderleri: Organizasyon gideri için talep edilen destek katılımcı başına 15TL’yi geçemez (Belirtilen kalemlerin tamamı 1 kişi için 1 set olarak kabul edilir ve 15TL, bir set için geçerlidir).
  • Toplantı ikram giderleri (Çay-kahve, kuru pasta): 1.000 TL
  • Toplantı salonu kiralama giderleri (Sadece 1 salon için destek verilir): 2.000 TL/gün

ÇOK KATILIMLI ULUSLARARASI ETKİNLİK DÜZENLEME DESTEĞİ

Kimler Yararlanabilir?

Yurt içinde ikamet eden ve çalışan en az doktora eğitimini tamamlamış etkinlik yürütücüsü (gerçek kişi).

Bu program kapsamında kurum içi etkinlikler, kişisel etkinlikler, eğitim etkinlikleri ve çalıştay türü etkinlikler haricindeki uluslararası ve uluslararası katılımlı ulusal etkinliklere destek verilmektedir.

Destek Unsurları ve Üst Limitler Destek üst limitleri aşağıda belirtilen tüm destek kalemleri için toplam: 200.000 TL

  • Etkinliğe yurtiçi veya yurtdışından davetli en çok 10 konuşmacının yol ve konaklama gideri:
    • Yurt içi geliş-dönüş: 300 TL/Kişi
    • Yurt dışı geliş-dönüş: 1.500 Dolar/kişi
    • Konaklama gideri: 250 TL/gün/kişi
  • En çok 2 davetli konuşmacı için Honorarium ücreti: 2.000 Dolar/Kişi
  • Etkinlik yürütücüsü koordinasyon desteği: 5.000 TL
  • En çok 10 asistan için etkinlik sekretarya desteği:100 TL/Kişi/Gün
  • Organizasyon desteği:
    • Bildiri-özet kitabı, CD yazım-basımı, afiş, duyuru, broşür, etkinlik programı, yaka kartı, katılım belgesi, USB bellek, not çoğaltma (fotokopi), bloknot Kalem gideri: Organizasyon desteği gideri için talep edilen destek katılımcı başına 25TL’yi geçmemek üzere en fazla 85.000 TL (Belirtilen kalemlerin tamamı 1 kişi için 1 set olarak kabul edilir ve 25TL. bir set için geçerlidir).
  • Toplantı ikram giderleri (Çay-kahve, kuru pasta): 5.000 TL
  • Yurtdışında yayınlanmakta olan uluslararası dergilerde reklam tanıtım giderleri: 25.000 TL
  • Gala yemeği: 25.000 TL

YURT İÇİ BİLİMSEL ETKİNLİK DÜZENLEME DESTEĞİ

Kimler Yararlanabilir?

Yurt içinde ikamet eden ve çalışan en az doktora eğitimini tamamlamış etkinlik yürütücüsü (gerçek kişi).

Desteklenen Alanlar ve Destek Unsurları Nelerdir?

Program kapsamında çağrı duyurusuna özel olmak koşuluyla, yurtiçinde kongre konferans, kolokyum, sempozyum, çalıştay vb. etkinlik düzenlenmesi için destek verilir.

Destek Unsurları ve Üst Limitler

  • Etkinliğe Yurtiçi veya yurtdışından katılacak en çok 6 davetli konuşmacının yol gideri:
  • Yurtiçi geliş/dönüş: 300TL/Kişi
  • Yurtdışı geliş/dönüş: 1.500 Dolar/Kişi
  • Organizasyon Desteği:
    • Bildiri-özet kitabı, CD yazım-basımı, afiş, duyuru, broşür, etkinlik programı, yaka kartı, katılım belgesi, not çoğaltma(fotokopi), bloknot, kalem, USB bellek giderleri: Organizasyon desteği gideri için talep edilen destek katılımcı başına 25TL’yi geçmemek üzere en fazla 15.000 TL (Belirtilen kalemlerin tamamı 1 kişi için 1 set olarak kabul edilir ve 25TL, bir set için geçerlidir).
  • Toplantı ikram giderleri (Çay-kahve, kuru pasta): 1.000 TL
  • Destek üst limitleri aşağıda belirtilen tüm destek kalemleri için toplam: 30.000 TL

TÜBİTAK Programlarına Nasıl Başvurabilirim ?

Sizler için oluşturulan en özel programlar ile başvuru yapabilmek için, bizlerle iletişime geçmeniz yeterlidir.
Bütün süreci en hızlı ve doğru şekilde sizlere sunmak ve yönetmek isteriz.
İşinizi geleceğe taşıyalım.

İŞİNİZİ BÜYÜTMEYE HAZIR MISINIZ?

BİZE ULAŞIN

Ön toplantılarımız ücretsiz olup, online veya yüz yüze gerçekleştirilebilmektedir. Telefon ya da elektronik posta yolu ile hafta içi her gün 09:00 – 17:00 saatleri arasında randevu alabilirsiniz.